Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί μια ασθένεια που προέρχεται από την μόλυνση λόγω κάποιου ιού. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη ιών που μπορεί να ευθύνονται για αυτό. Ο πιο συνήθης ύποπτος όμως είναι ο ρινοϊός. Επηρεάζεται περισσότερο το άνω αναπνευστικό μας σύστημα και πρωταρχικά η μύτη μας. Για να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, περνούν ήδη δυο μέρες. Η νόσος είναι ήπια τις περισσότερες φορές και διαρκεί συνολικά περίπου δέκα μέρες. Τις πρώτες 3 ημέρες που παρουσιάζονται τα συμπτώματα, είναι η περίοδος που μπορείτε να κολλήσετε τον ιό σε άλλους.
Τα πρώτα συμπτώματα είναι η ρινική εκφόρτιση, με αρχικά καθαρές εκκρίσεις. Όσο περνούν όμως οι μέρες, οι εκκρίσεις μπορεί να είναι πυκνότερες και με ελαφρά πράσινο χρώμα. Αυτές οι άφθονες εκκρίσεις μπορεί να ερεθίσουν τις ρινικές διόδους και να προκαλέσουν τσούξιμο στην μύτη.
Μετά την μύτη ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί και στον λαιμό, με αποτέλεσμα βήχα, λόγω του ερεθισμού και της συμφόρησης της περιοχής.
Πιθανόν είναι να εμφανιστεί πυρετός στο κοινό κρυολόγημα, είτε ξαφνικά, είτε με ήπια αύξηση της θερμοκρασίας (κάτω από 38,5 C). Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονη αίσθηση δίψας.
Άλλα συνοδά συμπτώματα είναι φτέρνισμα, πονοκέφαλος, βήχας και αίσθημα κακουχίας.
Είναι σύνηθες να μπερδεύουμε το κοινό κρυολόγημα με την γρίπη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι η γρίπη είναι πιο σοβαρή και έχει επίμονα και εντονότερα συμπτώματα, που μπορεί να έχουν επιπλοκές.
Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο που νοσεί σε ένα άλλο. Μεταδίδεται με την σωματική επαφή ή αγγίζοντας κάτι μολυσμένο με τον ιό, όπως ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή, ένα πόμολο, ένα μαχαίρι κ.λπ. και μετά να αγγίξουμε την μύτη ή το στόμα μας. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και με τα σταγονίδια που μένουν στο αέρα, αν κάποιος που νοσεί φτερνιστεί ή βήξει. Είναι λάθος η πεποίθηση πως κάποιος θα αρρωστήσει από κρυολόγημα αν βραχεί ή κρυώσει. Είναι όμως πιθανό να αρρωστήσει αν έχει υπερκόπωση ή είναι στρεσαρισμένος ψυχολογικά. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε θα είναι και το ανοσοποιητικό του σύστημα πεσμένο και ο ιός θα βρει πρόσφορο έδαφος.
Αν πάσχετε από κοινό κρυολόγημα και εργάζεστε ή είστε μαθητής, καλό θα ήταν να απέχετε λίγο από τις δραστηριότητές σας, ώστε να μην κολλήσετε και άλλους και να μην καθυστερήσετε και την δική σας ανάρρωση. Χρησιμοποιήστε χαρτομάντηλα όταν φτερνίζεστε ή βήχετε και πλύντε τακτικά τα χέρια σας, για να μην μεταδίδετε τα μικρόβια. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από το κάπνισμα, τον καφέ, το αλκοόλ και πίνετε αρκετά υγρά.
Θεραπεία με ομοιοπαθητική
Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκύπτουν από το κοινό κρυολόγημα. Έχει σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τον ερεθισμό της μύτης από τις συχνές ρινικές εκκενώσεις, άλλα φάρμακα για τον πυρετό, άλλα για τον πονόλαιμο κ.ο.κ. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι επειδή η πάθηση είναι ιογενής, δεν ενδείκνυνται τα αντιβιοτικά. Οπότε η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι αποτελεσματική και ήπια για τον οργανισμό λύση στην περίπτωση του κρυολογήματος.