νυχτερινή εφίδρωση

Νυχτερινή εφίδρωση

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι επεισόδια υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα κατά την διάρκεια της νύχτας, ακόμα και όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολύ υψηλή για να δικαιολογήσει την αντίδραση αυτή του οργανισμού. 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο πρόβλημα, το οποίο ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Δεν αποτελεί συνήθως μεγάλη ιατρική ανησυχία, αν και συχνά γίνεται δυσάρεστη, όταν παρεμποδίζει τον ύπνο μας ή γίνεται τακτικά. 

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση. Ένας από αυτούς είναι η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά και τα χάπια που ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματος ή τις ορμόνες του οργανισμού.

Υπερβολική έκκριση ιδρώτα επίσης, κατά την διάρκεια της νύχτας, μπορεί να εμφανίσουν οι γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Ορισμένες φορές όμως, σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις οδηγούν στην νυχτερινή εφίδρωση, όπως είναι για παράδειγμα οι μολύνσεις, ο καρκίνος, οι διαταραχές του νευρικού συστήματος και τα ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Ο βελονισμός αποτελεί μια άριστη επιλογή θεραπείας για όσους υποφέρουν από την νυχτερινή εφίδρωση, καθώς είναι σε θέση να ανακουφίσει άμεσα τον ασθενή από τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης και να τον βοηθήσει να κερδίσει ξανά την ηρεμία του βραδινού του ύπνου.

Στην εξέλιξη του κινέζικου ιατρικού συστήματος βοήθησε σε μεγάλο βαθμό η συνεχής και έξυπνη παρατήρηση. Οι ιατροί του έγιναν ειδικοί στην προσέγγιση και στον ακριβή εντοπισμό των ιατρικών καταστάσεων, βασισμένοι στην εξονυχιστική παρατήρηση των συμπτωμάτων τους.

Με την παρατήρηση λοιπόν, ανακάλυψαν ότι ομάδες συμπτωμάτων εμφανίζονται χαρακτηριστικά μαζί και αυτά με την σειρά τους υποδεικνύουν μια συγκεκριμένη δυσαναλογία στο σώμα. Έτσι, με τον ακριβή καθορισμό της δυσαναλογίας στο σώμα, επιλέγεται και η κατάλληλη θεραπεία για την αποτελεσματική εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Για αυτόν τον λόγο, οι θεραπευτές της κινέζικης ιατρικής, όταν κάνουν λόγο για κάποιο σύμπτωμα όπως είναι η εφίδρωση, ο πονοκέφαλος ή ο πόνος, δεν το αντιμετωπίζουν ως μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά ψάχνουν να βρουν την συγκεκριμένη δυσαναλογία σώμα και τις αιτίες που οδήγησαν στην εμφάνιση αυτού του συμπτώματος.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, υπάρχουν διάφοροι τύποι δυσαναλογιών στο σώμα, οι οποίοι είναι ικανοί να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι η ανεπάρκεια του yin στον οργανισμό. Παρατηρείται συχνά, υπερβολική έκκριση ιδρώτα σε ανθρώπους με ανεπαρκές yin, η οποία συνδυάζεται με την εσωτερική θερμότητα του σώματος.

Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί επίσης και σε άτομα με ανεπαρκές qi στη σπλήνα, σε συνδυασμό με την εσωτερική υγρασία του σώματος, καθώς και σε όσους έχουν πρόβλημα κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά.

Θα αναρωτιέστε πως γίνεται ένας θεραπευτής να μπορεί να καθορίσει την δυσαναλογία του σώματος με βάση τα συμπτώματα. Ένας άνθρωπος, για παράδειγμα,  που παρουσιάζει νυχτερινή εφίδρωση, εξαιτίας της ανεπάρκειας του αίματος στην καρδιά, εμφανίζει παράλληλα και άλλα συμπτώματα, όπως είναι η ταχυκαρδία, η ταχυπαλμία, η αϋπνία, η χλωμή επιδερμίδα, η κούραση και η δυσκολία αναπνοής.

Ο ασθενής που έχει ανεπάρκεια του yin στο σώμα, σε συνδυασμό με την εσωτερική θερμότητα, εμφανίζει επίσης ερυθρότητα στα μάγουλα, ένα αίσθημα ζέστης αργά το απόγευμα, αίσθημα ζέστης στο στήθος και έχει πολύ ζεστά άκρα.

Τέλος, η ανεπάρκεια του qi στη σπλήνα σε συνδυασμό με την εσωτερική υγρασία συνοδεύεται από μια άλλη ομάδα συμπτωμάτων. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται οι πονοκέφαλοι, η αίσθηση για βαριά άκρα, η μειωμένη όρεξη για φαγητό και το αίσθημα ολισθηρότητας  στο στόμα.

Η θεραπεία με βελονισμό εστιάζει στην ισορρόπηση των δυσαναλογιών που επικρατούν στον οργανισμό και στην ενίσχυση της αρμονικής και υγιής λειτουργίας των συστημάτων των οργάνων μέσα στο σώμα. Έτσι, ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την νυχτερινή εφίδρωση, επιλύοντας όχι μόνο το πρόβλημα της υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα, αλλά εξαλείφοντας παράλληλα τα συνοδευτικά συμπτώματα, όπως την αϋπνία και τους πονοκεφάλους.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top