οστεοαρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα ή αλλιώς εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων αποτελεί τη πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Η ασθένεια αυτή τείνει να εμφανίζεται, όταν ο χόνδρος των αρθρώσεων φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, μετατρέποντας έτσι την λεία επιφάνεια του σε τραχιά, προκαλώντας ερεθισμό. 

Η διαταραχή αυτή είναι ικανή να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αλλά κυρίως προσβάλει τις αρθρώσεις σε χέρια, γοφούς, γόνατα, λαιμό και στο κάτω μέρος της πλάτης.

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας αναπτύσσονται αργά, σταδιακά και επιδεινώνονται με τον καιρό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πόνος στις αρθρώσεις (κατά την διάρκεια της κίνησης τους ή μετά), ευαισθησία κατά την διάρκεια της ψηλάφησης, ακαμψία κυρίως μετά την αφύπνιση ή μετά από περίοδο εκτεταμένης αδράνειας και απώλεια ευελιξίας των αρθρώσεων.

Δεν υπάρχουν σαφείς αιτίες για την εμφάνιση αυτής της εκφυλιστικής ασθένειας των αρθρώσεων. Οι ερευνητές θεωρούν υπεύθυνο έναν συνδυασμό παραγόντων ανάμεσα στην γήρανση, στον τραυματισμό, στο στρες, στην κληρονομικότητα, στην μυϊκή αδυναμία και στην παχυσαρκία.

Για αυτόν τον λόγο, δεν υπάρχει και συγκεκριμένη θεραπεία, η οποία είναι ικανή να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει την ασθένεια αυτήν. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν την νόσο πρέπει να βρουν θεραπεία για την διαχείριση των συμπτωμάτων και την ανακούφιση από τον πόνο.

Η δυτική ιατρική συνιστά ως θεραπεία κατά της οστεοαρθρίτιδας την χορήγηση φαρμάκων που δρουν ως αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, κορτιζόνη και για τα προχωρημένα στάδια χειρουργικές επεμβάσεις για την αντικατάσταση και ευθυγράμμιση εκ νέου των αρθρώσεων. Ως συμπληρωματικές λύσεις θεραπείας συνιστώνται επίσης, η φυσιοθεραπεία και τα υποστυλώματα σε προσβεβλημένα σημεία των αρθρώσεων.

Ο βελονισμός μπορεί να αποτελέσει την πιο χρήσιμη επιλογή θεραπείας κατά της οστεοαρθρίτιδας, γιατί είναι ικανός να περιορίσει την εξάπλωση και εξέλιξη της. Θεωρεί την ασθένεια αυτή ως σύνδρομο ‘bi’, η οποία προκαλείται από την κακή κυκλοφορία του αίματος και την μπλοκαρισμένη ροή ενέργειας qi προς στην άρθρωση, προκαλώντας έτσι πόνο και δυσκαμψία σε αυτή την περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση αυτή εξελίσσεται και επιδεινώνεται εξαιτίας της κακής διατροφής.

Αυτή η μορφή εναλλακτικής θεραπείας επικεντρώνεται κυρίως στην απελευθέρωση των διαύλων από εμπόδια, που παρακωλύουν την σωστή ροή ενέργειας και κυκλοφορίας του αίματος προς στις αρθρώσεις. Με τον τρόπο αυτό τα συμπτώματα πόνου, φλεγμονής και δυσκαμψίας αποδυναμώνονται, ο ασθενής ανακουφίζεται από αυτά και οι αρθρώσεις ενισχύονται και αποκτούν ξανά την καλή τους κατάσταση.

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του βελονισμού είναι η αποτελεσματικότητα του στην διαχείριση και στην εξάλειψη των συμπτωμάτων κυρίως κατά των χρόνιων παθήσεων. Ο βελονισμός εστιάζει όχι μόνο στην αποδυνάμωση των συμπτωμάτων, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει το σώμα και βοηθά στην καταπολέμηση των αιτίων της τρέχουσας κατάστασης.

Είναι ικανός να βοηθήσει έναν ασθενή με οστεοαρθρίτιδα να ανακτήσει ξανά την καλή ποιότητα ζωής του, χωρίς να υποφέρει καθημερινά από τα διάφορα συμπτώματα που αυτή του προκαλεί και να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top