ύπνος

Ο ύπνος και τα όνειρα στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

Τι είναι αυτό που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραμμα της καθημερινότητας; Φυσικά ένας καλός ύπνος. Αυτός θα φορτίσει τις μπαταρίες μας με ενέργεια, αρκεί βέβαια να είναι επαρκής σε χρόνο αλλά και σε ποιότητα.

Αν δεν κοιμόμαστε αρκετά και καλά το βράδυ, το πρωί θα είμαστε ήδη κουρασμένοι και χωρίς δύναμη για να ξεκινήσουμε την μέρα μας.

Ποιοι όμως μπορεί να είναι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να μην κοιμηθεί καλά το βράδυ; Να τον ξυπνάνε τα παιδιά ή να πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα, ή να ζεσταίνεται αλλά ακόμη και κάποια όνειρα. Αυτά τα όνειρα θα εξετάσουμε εδώ για να δούμε πώς επηρεάζουν τον ύπνο μας.

Ο τρόπος που κοιμάται ο καθένας μας, οι συνήθειες του ύπνου μας και το αν ονειρευόμαστε ή όχι, έχουν πολλά να μας πουν.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική πρεσβεύει ότι δεν θα πρέπει να έχουμε βίαια, τρομακτικά όνειρα τόσο ζωντανά που να μας ξυπνάνε από τον ύπνο ή να μας προκαλούν ανήσυχο ύπνο. Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε στον ύπνο μας πως μας κυνηγάνε και τρέχουμε, ή όνειρα θανάτου, ή φωτιά ή ότι πέφτουμε. Αυτό όμως υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια ανισορροπία στις ενέργειες των οργάνων εκείνων που συμβάλλουν σε έναν καλό ύπνο.

Από την άλλη, αν το όνειρο που βλέπουμε δεν μας προκαλεί ανήσυχο ύπνο, δεν μας ξυπνάει ή δεν μας φοβίζει και το επόμενο πρωί δεν αισθανόμαστε κουρασμένοι από αυτό, τότε αυτό θεωρείται αποδεκτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική πιστεύεται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός για να έχει έναν σωστό βραδινό ύπνο, χρειάζεται την συμβολή συγκεκριμένων οργάνων. Αν σε αυτά τα όργανα δεν επικρατεί ισορροπία, ο ύπνος δεν θα είναι καλός.

Για παράδειγμα, η Καρδιά. Εκεί στεγάζεται ο νους και το πνεύμα μας. Πρέπει να έχουμε γαλήνη στην Καρδιά μας για να έχουμε και έναν ήρεμο ύπνο. Αν η Καρδιά μας είναι αδύναμη και ανεπαρκής σε ενέργεια του Αίματος και του Γιν ή επηρεάζεται αρνητικά από Θερμότητα ή Φωτιά, τότε θα μας είναι δύσκολο να αποκοιμηθούμε και θα έχουμε και έναν ανήσυχο ύπνο, ταραγμένο από πολλά όνειρα.

Το Ήπαρ επίσης, σε στενή συνεργασία με την Καρδιά, συμβάλλει σε έναν επαρκή και χαλαρωτικό ύπνο. Αν η ενέργεια του ήπατος είναι στάσιμη και περιέχει πολλή Θερμότητα, θα έχουμε πρόβλημα στο να αποκοιμηθούμε εξαιτίας του ότι το μυαλό μας θα είναι σε εγρήγορση αλλά και επειδή θα έχουμε έντονα ή ακόμη και βίαια όνειρα.

Αν σας παρουσιάζονται τρομακτικά όνειρα, μπορεί να υπάρχει ανεπάρκεια στην ενέργεια των Νεφρών, της Καρδιάς και της Χολής.

Όνειρα σεξουαλικού περιεχομένου είναι συνηθισμένα, αλλά ίσως υποδεικνύουν ανισορροπία στην ενέργεια των Νεφρών.

Αν λοιπόν ο ύπνος μας επηρεάζεται από τέτοια συμπτώματα,  καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε έναν βελονιστή, ώστε να μας βοηθήσει ξεμπλοκάροντας τις ενέργειές μας. Μπορεί να μην μας ακούγεται σοβαρό, αλλά τελικά ο ύπνος και τα όνειρα συμβάλλουν πολύ στην σωματική ευεξία και την συναισθηματική μας υγεία. Ας τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top