πελματιαια απωνευρωσιτιδα

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση φλεγμονής του πέλματος, η οποία εκφράζεται με πόνο κατά την βάδιση. Υπάρχει μια ισχυρή περιτόνια ή  σύνδεσμος ανάμεσα στο οστό της φτέρνας και των δαχτύλων του ποδιού, που αποτελείται από συνδετικό ιστό και στηρίζει το τόξο του ποδιού. Το πόδι περιέχει δυο καμάρες, μία μήκους και μία πλάτους. Η καμάρα μήκους είναι αυτή που επηρεάζεται συνήθως από την συγκεκριμένη φλεγμονή.

Όταν το τόξο είναι ισχυρό και έχει την σωστή μορφή, τότε τα οστά του ποδιού βρίσκονται στην σωστή θέση, προσφέροντας ισορροπία σε αυτό. Από την άλλη, όταν το τόξο είναι επίπεδο, δημιουργείται μεγάλη πίεση στα οστά και στους περιβαλλόμενους ιστούς τους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου σε αυτή την περιοχή. Η πελματιαία φλεγμονή αποτελεί τις συνηθέστερες αιτίες πόνου της φτέρνας.

Επιρρεπείς στην ανάπτυξη πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι οι αθλητές που τρέχουν σε σκληρές επιφάνειες, ασκώντας μεγάλη πίεση στις καμάρες των ποδιών τους, τα υπέρβαρα άτομα, καθώς και οι έγκυες γυναίκες. Οι παραπάνω κατηγορίες ασκούν καθημερινά και συνεχώς πίεση στα τόξα των οστών, με αποτέλεσμα οι σύνδεσμοι τους να μην προλαβαίνουν να αναρρώσουν από την διαρκή καταπόνηση.

Η δυτική ιατρική συχνά αντιμετωπίζει την κατάσταση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας με συμβουλές για ξεκούραση και προτείνει την χρήση πάγου στην παθούσα περιοχή κατά την διάρκεια της έξαρσης του προβλήματος. Επιπλέον, συνιστά την χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και την ενδυνάμωση των εγγενών μυών του ποδιού. Ακόμα και οι ισχυροί μυς μπορούν εύκολα να αποδυναμωθούν από την χρήση ακατάλληλων υποδημάτων.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το πέλμα του ποδιού μας είναι κυρίως η περιοχή του μεσημβρινού νεφρού. Είναι το σημείο όπου αυτός ο μεσημβρινός διέρχεται και καταλήγει στο στήθος. Δίπλα στην περιτόνια υπάρχει ο μεσημβρινός της ουροδόχου κύστης. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οποιαδήποτε αδυναμία στους μεσημβρινούς νεφρών και ουροδόχου κύστης συνεπάγεται εμφάνιση πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Ο πόνος και η φλεγμονή στην φιλοσοφία της κινέζικης ιατρικής αποτελεί κατά κύριο λόγο την στασιμότητα του αίματος και της ενέργειας qi στους εμπλεκόμενους μεσημβρινούς, εξαιτίας της δυσλειτουργίας των αντίστοιχων οργάνων τους.

Ο βελονισμός είναι η καταλληλότερη μορφή θεραπείας κατά της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Επικεντρώνεται κυρίως στα σημεία του νεφρού και της κύστης, σημεία Galbladder και ah shi, δηλαδή σημεία τοπικού πόνου. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στους μυς να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν. Όμως, για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας συνιστάται η αποχή από την άσκηση, η χρήση κατάλληλων υποδημάτων και η γενική αποφυγή καταπόνησης των ποδιών κατά την διάρκεια της ανάρρωσης.

Παρόλο που η κατάσταση της πελματιαίας φλεγμονής είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ο βελονισμός σε συνδυασμό με την ξεκούραση των ποδιών είναι σε θέση να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο του ποδιού και ανάκαμψη των ιστών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για μια επιτυχή θεραπεία θα πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν έχει γίνει χρόνιο.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί ένα από τα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο ο βελονισμός μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά μια κοινή ασθένεια, χωρίς την χορήγηση φαρμάκων ή την χρήση χειρουργικών επεμβάσεων, με την ανακατεύθυνση της ενέργειας μέσα στο σώμα μας.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top