πεπτικά έλκη

Πεπτικά έλκη

Τα πεπτικά έλκη αφορούν ανοικτές πληγές, οι οποίες αναπτύσσονται στα εσωτερικά τοιχώματα του οισοφάγου, του στομάχου και του άνω τμήματος του λεπτού εντέρου. Το συνηθέστερο σύμπτωμα που δημιουργείται από αυτή την κατάσταση είναι ο πόνος, ο οποίος εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, από τον ομφαλό μέχρι και το στήθος.

Συνήθως, γίνεται πιο έντονος, όταν το στομάχι είναι άδειο ή την νύχτα και υποχωρεί μετά από ώρες ή μέρες, μέχρι να επανεμφανιστεί.

Το σύμπτωμα του πόνου δημιουργείται εξαιτίας των πεπτικών ελκών και επιδεινώνεται από τα οξέα του στομάχου. Λιγότερο, όμως, συνηθισμένα συμπτώματα είναι η εμφάνιση σκούρου αίματος στα κόπρανα, τα μαύρα ή μαλακά κόπρανα, η ναυτία, ο εμετός, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και οι αλλαγές στην όρεξη του ατόμου.

Το πρόβλημα των πεπτικών ελκών δημιουργείται από το οξύ του στομάχου, το οποίο στο πέρασμα του τρώει και καταστρέφει την εσωτερική επιφάνεια του ανώτερου πεπτικού σωλήνα, δηλαδή από τον οισοφάγο έως και το λεπτό έντερο. Το οξύ είναι ικανό να δημιουργήσει μια ανοιχτή πληγή, η οποία μπορεί ακόμα και να αιμορραγήσει.

Συγκεκριμένα, ο πεπτικός σωλήνας καλύπτεται από μια βλεννώδη στρώση, η οποία τον προφυλάσσει από τα οξέα. Από την στιγμή όμως που αυτή καταστραφεί από μια ανισορροπία στην ποσότητα του οξέος ή στην μείωση αυτής της βλέννας, τότε αναπτύσσεται το έλκος.

Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε τα πεπτικά έλκη είναι ικανά να οδηγήσουν σε εσωτερική αιμορραγία, λοίμωξη της κοιλιακής κοιλότητας(περιτονίτιδα) και να επηρεαστεί η λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η εμφάνιση του προβλήματος των ελκών μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες, όπως είναι η βακτηριδιακή λοίμωξη ή η συχνή χρήση παυσίπονων φαρμάκων, τα οποία ερεθίζουν ή δημιουργούν φλεγμονές στην εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού σωλήνα. Επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελκών είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και φυσικά το στρες.

Η δυτική ιατρική αντιμετωπίζει την κατάσταση των πεπτικών ελκών και των συμπτωμάτων τους με την χορήγηση αντιβιοτικών σε συνδυασμό με φάρμακα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα του οξέος στο πεπτικό σύστημα. Με αυτούς τους τρόπους στοχεύει στην καταπολέμηση του πόνου και στην επούλωση των πληγών της εσωτερικής επιφάνειας του πεπτικού σωλήνα.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική τα πεπτικά έλκη είναι ένας τύπος επιγάστριου πόνου. Οι ανισορροπίες στο στομάχι ή στο ήπαρ προέρχονται από εκεί. Τα επιπλέον συμπτώματα όπως είναι η φύση και διάρκεια πόνου, η δίψα, η ναυτία, η γεύση στο στόμα και το συναίσθημα κορεσμού ή πείνας δείχνουν με ακρίβεια την προέλευση της ανισορροπίας που προκαλεί το έλκος και οδηγούν τον βελονιστή στην κατάλληλη θεραπεία.

Ο βελονισμός είναι η αποτελεσματικότερη επιλογή θεραπείας κατά των πεπτικών ελκών. Βοηθά στην άμεση ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα του επιγάστριου πόνου και οδηγεί τον οργανισμό στην άμεση επούλωση των πληγών της εσωτερικής επιφάνειας του πεπτικού σωλήνα.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας ενισχύει τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και καθιστά τον οργανισμό ανθεκτικότερο και λιγότερο επιρρεπή στις διάφορες πεπτικές διαταραχές, όπως έλκη.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top