Πεπτικά προβλήματα

Πεπτικά προβλήματα

Τα πεπτικά προβλήματα είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστούν με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Βότανα, διατροφή, ηλεκτροβελονισμός συνεργάζονται άψογα στο να μπορέσει να εξαλειφθεί το πρόβλημα αλλά και στο να μην το αντιμετωπίσετε στο μέλλον ξανά.

Πόνοι στο στομάχι, φούσκωμα, κόπωση, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κακή ποιότητα μαλλιών, νυχιών, ξηρό δέρμα, μπορεί όλα να είναι σημάδια για πεπτικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το αρχαίο σύστημα της κινέζικης ιατρικής, το στομάχι και ο σπλήνας είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία της πέψης. Εκεί επεξεργάζεται το φαγητό το οποίο καταναλώνουμε, και, εκεί διαχωρίζονται οι ουσίες σε αυτές που πρέπει να απορροφηθούν από τον οργανισμό και σε αυτές που πρέπει να αποβληθούν.

\Οι χρήσιμες ουσίες κατευθύνονται προς τα επάνω με τη βοήθεια του μεσημβρινού του σπλήνα, προκειμένου να μετασχηματιστούν σε θρεπτικά συστατικά, ενέργεια (qi), αίμα και υγρά που χρειάζεται το σώμα, ενώ τα απόβλητα κατευθύνονται προς τα κάτω στο λεπτό έντερο και μετά στο παχύ έντερο προκειμένου να αποβληθούν.

Η αιτία πολλών γαστρεντερικών προβλημάτων οφείλονται σε δυσαρμονία της ενέργειας στου στομάχου ή του σπλήνα ή και των δύο. Συμπτώματα αυτής της ανισορροπίας της ενέργειας οδηγεί σε συμπτώματα δυσπεψίας, ναυτίας, φουσκώματος, δυσκοιλιότητας και κοιλιακού άλγους. Η παλινδρόμηση και η δυσπεψία, είναι συμπτώματα της αντίθετης κίνησης που κάνει η ενέργεια του στομάχου. Αντί να πηγαίνει προς τα κάτω, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στην ορολογία της κινέζικης ιατρικής αυτό το ονομάζουμε rebellious qi.

Υπάρχει μία πληθώρα βοτάνων που μπορούν να συνταγογραφηθούν τα οποία, σε συνδιασμό με μία ισορροπημένη και σωστή ιδιοσυγκρασιακή διατροφή, εναρμονίζουν τις λειτουργίες του στόμαχου και του σπλήνα, προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία πρόσληψης και μετατροπής της τροφής σε χρήσιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά και η αποβολή των άχρηστων συστατικών. Το ποιο βότανο είναι αποτελεσματικό για κάποιον, εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού αλλά και την ιδιοσυγκρασία του θεραπευόμενου.

Στη δυτική ιατρική το συκώτι και η χοληδόχος κύστη, είναι υπεύθυνα για το μεταβολισμό των λιπών και την αποτοξίνωση των τοξικών ουσιών στις οποίες εκτίθεται ο οργανισμός. Ωστόσο, στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική το συκώτι ευθύνεται εκτός των άλλων, και, για την ομαλή ροή της ενέργειας (qi) και αίματος σε όλο το σώμα.

Με αυτή του την ιδιότητα, η σωστή και ισορροπημένη λειτουργία του, είναι ζωτικής σημασίας για της πεπτικές λειτουργίες του στομάχου και του σπλήνα. Τυχόν προβλήματα ανισορροπίας της ενέργειας του συκωτιού, επηρεάζουν και το ανώτερο πεπτικό σύστημα με αποτελέσματα δυσπεψίας και ναυτίας.

Στο τελευταίο μέρος της διαδικασίας της πέψης, την κατανομή των θρεπτικών συστατικών που ξεκίνησε το στομάχι, συνεχίζει το λεπτό έντερο το οποίο κατευθύνει αυτά τα συστατικά στο σπλήνα για το μετασχηματισμό και τη διανομή τους σε όλο τον οργανισμό αλλά και τα άχρηστα προς το παχύ έντερο για την αποβολή μέσω των κοπράνων.

Εάν η ενέργεια σε αυτά τα όργανα δεν είναι σε ισορροπία, τότε εμφανίζονται προβλήματα διάρροιας, κοιλιακού άλγους και μετεωρισμού. Επιπλέον, εάν επικρατεί εσωτερικά στον οργανισμό ο παθογόνος ζέστη, τότε εμφανίζονται προβλήματα δυσκοιλιότητας ή ξηρών κοπράνων. Τα ξηρά κόπρανα οφείλονται στην εξαφάνιση των υγρών λόγω του παθογόνου ζέστη.

Η κινέζικη διαιτολογία παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο στην μείωση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων των του πεπτικού. Αυτή εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του καθενός, τα αίτια που δημιούργησαν τα πεπτικά προβλήματα αλλά και τους παθογόνους (ζέστη, κρύο, υγρασία) που επικρατούν στο εσωτερικό του ασθενούς. Κάποια τροφή η οποία μπορεί να βοηθήσει κάποιον, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε κάποιον άλλο.

Για παράδειγμα, εάν ο μεταβολισμός είναι αργός και υπάρχει τάση για λήθαργο, τότε οι πικάντικες τροφές μπορούν να ωφελήσουν. Σε κάποιον όμως που επικρατεί ο παθογόνος ζέστη, οι πικάντικες τροφές θα τους κάνουν να αισθάνονται νευρικότητα. Με βάση αυτά, χρησιμοποιούμε τη διατροφή ως φάρμακο.

Σημεία βελονιστικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εξισορροπηθεί η ενέργεια στα όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία της πέψης και να μειωθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα των πεπτικών προβλημάτων.

Το σώμα μας, μας προειδοποιεί για τα πεπτικά προβλήματα με όλα τα συμπτώματα που αναφέραμε στην αρχή. Παρατηρήστε τα και συμβουλευτείτε ένα ειδικό προκειμένου να τα αντιμετωπίσετε έγκαιρα.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Scroll to Top