Κρυολογήματα

Κρυολογήματα

Κρυολογήματα και ιώσεις συντροφεύουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τους περισσότερους ανθρώπους. Σχεδόν κανείς δεν καταφέρνει να ξεφύγει από την τυπική ρινική καταρροή, τη φαγούρα στα μάτια, τον υψηλό πυρετό, τον βήχα.

Κάθε άτομο έχει μια βασική αδυναμία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Έτσι, δίνεται στα κρυολογήματα και τους ιούς μια ευκαιρία να εισέλθουν στο σώμα και να προκαλέσουν την ασθένεια. Αυτή η αδυναμία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά έχει ως βάση της, την μειωμένη προστατευτική δράση της ενέργειας wei qi.

Η ενέργεια wei qi, είναι η ενέργεια η οποία βρίσκεται περιμετρικά στην εξωτερική επιφάνεια του σώματος και, προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια, ιούς αλλά και την εισαγωγή διάφορων παθογόνων όπως κρύο και υγρασία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ζεσταίνει την επιφάνεια του σώματος
  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος από το άνοιγμα ή / και το κλείσιμο των πόρων
  • Βρίσκεται στην επιφάνεια του σώματος και εντός των μυών και του δέρματος, αλλά όχι εντός των μεσημβρινών
  • Η ομαλή κυκλοφορία της εξαρτάται από το όργανο πνεύμονες
  • Στους ανθρώπους που πιάνουν εύκολα κρυώματα κρύα εύκολα  ή και συχνά, παρατηρείται ανεπάρκεια (έλλειψη) της προστατευτικής ενέργειας Wei Qi.

Στην κινεζική ιατρική η «πρόληψη» έχει μεγαλύτερη αξία από ό, τι «θεραπεία». Με μία σωστή διατροφή, ξεκούραση και κυρίως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με βότανα, ισχυροποιείται η άμεση αντιμετώπιση και η μείωση της επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ήταν και είναι μία από τις επιτυχημένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με μία πληθώρα τρόπων αντιμετώπισης για αυτές τις παθολογίες. Βελονισμός, βότανα, βεντούζες, μοξοθεραπεία, βοηθούν σημαντικά στην εξάλειψη των συμπτωμάτων.

 

Η θεραπεία με ποικίλλει, και είναι ανάλογη με την παρουσίαση των συμπτωμάτων και την παρουσία των παθογόνων ζέστη, κρύο, υγρασία, άνεμο αλλά και την αδυναμία της ενέργειας qi. Tο κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι κυρίως λόγω της εισβολής εξωγενών παθογόνων. Τα σημεία και τα συμπτώματα αρχικά κατηγοριοποιούνται ως “άνεμος-κρύο” ή “άνεμος-ζέστη.” Η ορολογία αυτή χρησιμοποιείται για να περιγραφούν οι αντιδράσεις του σώματος σε αυτές τις επιδρομές. Για παράδειγμα, ο άνεμος-κρύο αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή συλλογή από συμπτώματα που συνήθως εκδηλώνονται όταν κάποιος είναι εκτεθειμένος στο κρύο καιρό ή κρύο περιβάλλον, σε μια περίοδο όπου η προστατευτική ενέργεια wei qi είναι ανεπαρκής.

Η παθολογία άνεμος – κρύο, τείνει να παρουσιάζει έντονα  ρίγη (πιθανόν με πυρετό), απουσία εφίδρωσης, πονοκέφαλος, γενικό πόνου στο σώμα, και ίσως μια κνησμώδης αίσθηση στο λαιμό. Η παθολογία άνεμος – ζέστη, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζει μια πυρετό, αίσθηση θερμότητας, ήπια εφίδρωση, πονόλαιμο, βήχα πονοκέφαλο, και, ενδεχομένως και δυσκοιλιότητα. Και στις δύο περιπτώσεις ο ηλεκτροβελονισμός γίνεται σε διαφορετικά σημεία και έχει ως σκοπό να διώξει τον άνεμο, το κρύο ή τη ζέστη.

Κυρίως τα άτομα που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτές τις ασθένειες, θα πρέπει να εξετάσουν πιο αναλυτικά τη λύση της εναλλακτικής θεραπείας, προκειμένου να διερευνήσουν πιο διεξοδικά και να βρουν την βασική αιτία της συνεχούς έκθεσής τους σε αυτές τις παθολογίες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top