Συνηθίζουμε να αποδίδουμε στην κληρονομικότητα πολλά από τα προβλήματά μας παραπονούμενοι: ¨Δεν κληρονόμησα καλά γονίδια¨ ή ¨Θα αποκτήσω κι εγώ αυτή την ασθένεια γιατί την έχουν όλοι στην οικογένεια¨.
Η αλήθεια είναι ότι το πώς διαχειριζόμαστε αυτό που μας δόθηκε στην ζωή μας είναι αυτό που μας καθορίζει και όχι το αν γεννηθήκαμε με καλά υλικά.
Η Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική μας μαθαίνει ότι υπάρχουν δυο τύποι ενέργειας Qi, ή αλλιώς ζωτικής δύναμης: η εγγενής(έμφυτη) Qi και η επίκτητη Qi.
Η εγγενής περιλαμβάνει ό,τι μας κληροδότησαν οι γονείς μας κατά την γέννηση μας. Δεν μπορεί να αλλάξει και να αυξηθεί κατά την διάρκεια της ζωής μας , και τελειώνοντας σηματοδοτεί το τέλος της ύπαρξής μας.
Μπορούμε όμως να αποκτήσουμε νέα ενέργεια Qi με διάφορους τρόπους όπως να καταναλώνουμε θεραπευτικές τροφές, να εξασκούμαστε σε ενεργειακές κινήσεις όπως η Qigong, και να διατηρούμε σε ισορροπία το σώμα ,το μυαλό και το πνεύμα μας.
Με αυτούς τους πρακτικούς τρόπους μπορούμε να αυξήσουμε το επίκτητο Qi κατά την διάρκεια της ζωής μας. Είναι απλό στην εφαρμογή του. Το κλειδί είναι η ισορροπία.
Όταν η ισορροπία χαθεί και επικρατεί χάος τότε ξεκινάνε να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα και τα προβλήματα.
Όλοι μπορούμε να φέρουμε στην μνήμη μας περιόδους που είμασταν υπερφορτωμένοι με εργασίες που έπρεπε πάση θυσία να γίνουν, ενώ εμείς ήμασταν ήδη εξοντωμένοι από κούραση.
Αυτό που συνήθως κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να πιέζουμε τον εαυτό μας μέχρι τελικής πτώσης, ενώ θα έπρεπε να βρούμε τρόπο και χρόνο να ξεκουραστούμε.
Εδώ λοιπόν φαίνεται πόσο το σώμα μας αναζητά την επίκτητη ενέργεια Qi για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές προκλήσεις, όταν δεν φτάνουν τα αποθέματα της έμφυτης Qi ενέργειας.
Ένας Κινέζος γιατρός είχε πει: ¨Η ζωή μας είναι σαν το κερί, μπορεί να γεννηθούμε με μικρό ή μεγάλο κερί. Δεν έχουμε επιλογή σε αυτό. Έχουμε επιλογή όμως στο πως θα διατηρήσουμε την φλόγα του.
Μπορεί να μας δοθεί ένα μεγάλο κερί και να το κάψουμε αλόγιστα, έτσι που να μην μας κρατήσει όσο ένα μικρό κερί που θα προσέξουμε την φλόγα του. Όσο περισσότερο λοιπόν προστατέψουμε το φως μας, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει¨.
Ας σταματήσουμε λοιπόν για λίγο για να αναλογιστούμε πώς θα προστατέψουμε το φως μας; Σίγουρα όχι με το να ωθούμε τον εαυτό μας στα άκρα και να εξαντλούμε τα αποθέματα της ζωτικής μας ενέργειας.