δυσανεξία στην γλουτένη

6 τεστ για την δυσανεξία στην γλουτένη

Η μεγάλη διάδοση στην έρευνα για την γλουτένη και τις καταστροφικές για την υγεία συνέπειές της, έχει αναδιαμορφώσει την βιομηχανία υγείας και φαγητού. Χάρη στον υβριδισμό του σιταριού και στις καλλιέργειες σπόρων, η γλουτένη μπορεί να  αποδειχθεί ο εχθρός της υγείας.

Αυτή η πρωτεΐνη, που βρίσκεται σε σπόρους όπως το σιτάρι, η σίκαλη, η όλυρα (αγριοσίταρο), και το κριθάρι, είναι άκρως φλεγμονώδης για πολλούς ανθρώπους. Η γλουτένη είναι η ασπαρτάμη του 21ου αιώνα, που η κοινότητα υγείας την κατέκρινε και οι πιστοί της καταναλωτές την υπερασπίζονται.

 

Η δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να σχετίζεται με πλήθος συμπτωμάτων, όπως:

  • Αυτοάνοσες καταστάσεις
  • Χρόνιες παθήσεις
  • Δερματικούς ερεθισμούς, έκζεμα, έρπη, ακμή
  • Κόπωση
  • Πόνο στις αρθρώσεις
  • Δυσπεψία
  • Φούσκωμα και αέρια
  • Καούρα στο στομάχι
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Υπεραιμία
  • Άγχος
  • Κυκλοθυμία ή οξυθυμία
  • Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες

Πολλοί άνθρωποι που υποψιάζονται ότι η γλουτένη μπορεί να είναι ένας παράγοντας στα προβλήματα υγείας τους, πάνε στον γιατρό και ζητάνε να εξεταστούν. Συνήθως τους δίνεται τεστ γλιαδίνης ή  αντισωμάτων κατά της τρανσγλουταμινάσης. Το πρόβλημα με αυτά τα τεστ, όταν γίνονται μεμονωμένα, είναι ότι αποτελούν συνήθως μια ατελή εικόνα του προβλήματος που υποβόσκει.

Η γλιαδίνη και οι υποκατηγορίες της

Η γλιαδίνη, συστατικό πρωτεΐνης της γλουτένης, έχει τέσσερις υπο-κατηγορίες: άλφα, βήτα, γάμμα και ωμέγα. Το πρόβλημα με το τυπικό τεστ αντισωμάτων γλιαδίνης είναι ότι ερευνά μόνο την άλφα γλιαδίνη. Μπορεί να έχετε ένα αρνητικό τεστ άλφα γλιαδίνης, αλλά να έχετε θετική ανταπόκριση σε κάποια άλλη μορφή γλιαδίνης.

Αυτή η ιδιομορφία δίνει σε πολλούς την εντύπωση ότι η γλουτένη δεν είναι πρόβλημα για αυτούς, και συνεχίζουν να ¨τρέφουν¨ το πρόβλημά τους  με κάθε γεύμα.

Το τέστ αντισωμάτων

Το τεστ αντισωμάτων αντι- τρανσγλουμινάσης διεξάγεται για να αποκλείσουμε την κοιλιοκάκη ( δυσανεξία στη γλουτένη), το αυτοάνοσο νόσημα, που είναι γνωστό για την έντονη αντίδρασή του στην γλουτένη.

Πολλοί γιατροί δεν κατανοούν ότι δεν χρειάζεται να πάσχετε από κοιλιοκάκη για να έχετε δυσανεξία στην γλουτένη. Πολλές έρευνες διεξάγονται για την ευαισθησία στην γλουτένη εκτός κοιλοκάκης. Υπολογίζεται 1 στους 20 Αμερικανούς μπορεί να έχουν κάποια μορφή ευαισθησίας ή δυσανεξίας στην γλουτένη.

Ποιά τέστ πρέπει να γίνουν

Τότε ποια τεστ πρέπει να γίνουν για να ξέρουμε σίγουρα αν εχουμε δυσανεξία στην γλουτένη; Παρακάτω είναι κάποια από αυτά:

Απαμιδιωμένη γλιαδίνη

Σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, το σιτάρι περνάει από διαδικασία απαμίνωσης, η οποία το κάνει να ενώνεται καλύτερα με άλλα υλικά. Αυτή η χημική διαδικασία συνεχίζεται και στα έντερά μας, που περιπλέκει την κατάσταση. Το σώμα μας μπορεί να ανεχτεί κάθε άλλη μορφή γλουτένης εκτός της απαμιδιωμένης γλιαδίνης.

Γλουτενίνη

Η γλιαδίνη δεν είναι το μόνο συστατικό της γλουτένης. Το άλλο μισό της γλουτένης είναι ένα συστατικό που ονομάζεται γλουτενίνη. Αυτό το συστατικό κάποτε θεωρούνταν ότι δεν προκαλούσε φλεγμονώδης αντιδράσεις στο σώμα, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αυτό δεν ισχύει. Το να ερευνούμε μόνο ένα μέρος της γλουτένης είναι σαν να έχουμε μόνο ένα μέρος του παζλ.

Γλουταμορφίνη

Πολλοί ασθενείς αισθάνονται άσχημα όταν κόβουν αρχικά την γλουτένη. Πιθανώς επειδή αποτοξινώνονται από την γλουταμορφίνη ή γλιαδορφίνη. Οι γλουταμορφίνες είναι οπιώδη πεπτίδια (χημικές ενώσεις) που κάνουν την γλουτένη να μοιάζει με εθιστικό ναρκωτικό. Κόβοντας την γλουτένη μπορεί να προκληθεί κάποιος εκνευρισμός, σύγχυση, πονοκέφαλοι και λήθαργος για κάποιες μέρες ή βδομάδες.

Προννορρίνη

Η προννορρίνη είναι απαραίτητη για το σώμα για να παράγει ενδορφίνες. Η παραγωγή τους μπορεί να μειωθεί σε κάποιον με ευαισθησία στην γλουτένη.

  1. Σκωληκοειδής σφαιρικός σίτος

O Σκωληκοειδής σφαιρικός σίτος είναι το συστατικό της λεκτίνης του σιταριού, και μπορεί να προσκολληθεί στα θρεπτικά συστατικά για να τα κάνει άχρηστα για το σώμα μας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτοάνοση αντίδραση στον σώμα, οδηγώντας σε χρόνια συστηματική φλεγμονή.

Γλουτένη Διασταυρούμενη Αντιδραστικότητα

Αυτό το τεστ μπορεί να αποτελεί τον χαμένο κρίκο για πολλούς ανθρώπους που καταναλώνουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη αλλά έχουν ακόμα συμπτώματα. Όταν το σώμα δημιουργεί αντισώματα ενάντια στην γλουτένη, αυτά τα αντισώματα μπορούν επίσης να αναγνωρίζουν πρωτεΐνες και σε άλλες τροφές.

Όταν τρώτε αυτές τις τροφές, ακόμα κι αν δεν περιέχουν γλουτένη, το σώμα αντιδρά σαν να περιέχουν!Τέτοιες τροφές είναι το ρύζι, το καλαμπόκι, η σόγια, η κινόα και το φαγόπυρο.

Ένα εμπεριστατωμένο ιστορικό και εξετάσεις μπορεί να αλλάξουν την ζωή για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί σωστά και δεν αντιμετωπίζονται. Όταν εξετάσουμε κλινικά αυτές τις παραμέτρους, ένα πρόγραμμα υγείας μπορεί να σχεδιαστεί εξατομικευμένα για τον καθένα. Ό,τι δουλεύει για κάποιον δεν σημαίνει ότι δουλεύει για όλους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top