Εγκυμοσύνη – Προετοιμασία σώματος πριν και μετά

Εγκυμοσύνη – Προετοιμασία σώματος πριν και μετά

Πριν από την εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία του σώματος, προκειμένου η περίοδος της κύησης να είναι όσο το δυνατό πιο ομαλή. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση της υγείας των γονιών κατά τη στιγμή της σύλληψης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Η σωστή θρέψη και ανάπτυξη του μωρού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή λειτουργία του οργανισμού της μητέρας και σε φυσικό αλλά και ενεργειακό επίπεδο (ζωτική ενέργεια). Η μητέρα λειτουργεί ως το φυσικό και πνευματικό δοχείο για το αγέννητο μωρό και η υγεία της είναι καθοριστικής σημασίας. Η προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη επομένως σχετίζεται στενά με αυτήν.

 

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το παιδί κληρονομεί έμφυτο Τσι (το jing (dna) το οποίο αποθηκεύεται στους νεφρούς), και από τους δύο γονείς. Το έμφυτο Τσι (ζωτική ενέργεια) είναι η θεμελιώδης ενέργεια του ατόμου, ανεξάντλητη και απεριόριστη, που το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.

Η προγονική ενέργεια jing (dna) αποθηκεύεται στους νεφρούς. Η ποιότητα και η ποσότητά του καθορίζονται από τη ζωτική ενέργεια (qi) των γονιών (αλλά και του γενεαλογικού τους δέντρου). Σημαντικός παράγοντας είναι η κυοφορία της γυναίκας, ο χρόνος, ο τόπος και οι συνθήκες κατά τις οποίες το παιδί έρχεται στον κόσμο. Το Τσι αυτού του είδους καθορίζει την ανάπτυξη του παιδιού τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Τι μπορεί όμως να κάνει μία μέλλουσα μαμά προκειμένου το παιδί που θα φέρει στον κόσμο να είναι υγιές; Να αφοσιωθεί στην προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη κάνοντας το σώμα του ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον για να φιλοξενήσει το μωρό του.

Προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη

 • Απαλλαχτείτε από το άγχος
 • Μην πιέζεστε στον χώρο εργασίας σας
 • Να κοιμάστε νωρίς και να ξεκουράζεστε κατά τη διάρκεια της μέρα
 • Μειώστε τον χρόνο που χρησιμοποιείτε κινητά και υπολογιστές
 • Η σωστή διατροφή πρέπει να είναι πρώτη σας προτεραιότητα, προτιμώντας λαχανικά εποχής και βιολογικά προϊόντα όσο είναι δυνατόν
 • Να μην τρώτε κρύα και ωμά φαγητά
 • Να αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ
 • Να τρώτε περισσότερο ψάρι
 • Βάλτε στο πρόγραμμά σας τεχνικές χαλάρωσης
 • Απαλλαγείτε από τα παραπανίσια κιλά σας, προκειμένου  να μην επιβαρυνθείτε και με αυτά, στα επιπλέον που θα προστεθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Επισκεφτείτε έναν θεραπευτή βελονισμού έτσι ώστε να προσπαθήσετε να αποκαταστήσετε το οποιοδήποτε μπλοκάρισμα της ζωτικής ενέργειας η οποία ρέει στα όργανα και τους δίνει τη δυνατότητα να εκτελούν σωστά τις λειτουργίες τους.

Κάνοντας αυτά θα εξασφαλίσετε τη μελλοντική υγεία του παιδιού τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό και νοητικό επίπεδο.

Μετά την εγκυμοσύνη

Ο βελονισμός και η κινέζικη ιατρική βλέπουν τη γέννα ως τη μετάβαση σε έναν κόσμο ολοκληρωτικά διαφορετικό που επηρεάζει δραστικά την υγεία και της κατάσταση της ύπαρξης. Στην εποχή μας η γυναίκα ως ψυχοσωματική οντότητα υφίσταται τρομερές αλλαγές. Μόλις το παιδί γεννιέται, το σώμα της γυναίκας παραμένει «ανοιχτό». Μετά τη γέννα, η γυναίκα βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη κατάσταση και πρέπει να δυναμώσει. Το εύθραυστο όμως της κατάστασής της την περίοδο αυτή, μπορεί να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία μεταμόρφωσης για εκείνη.

Ο μήνας μετά τον τοκετό λέγεται zuo yue zi. Στην ουσία είναι ο μήνας που η γυναίκα κάθεται. Στο διάστημα αυτό η νεαρή μητέρα πρέπει να ξεκουράζεται και να φροντίζει τον εαυτό της. Επειδή η μητέρα είναι η πρωταρχική πηγή τροφής για το παιδί, θα πρέπει και εκείνη να τρέφεται σωστά και καλά για να παρέχει το καλύτερο δυνατό για το παιδί της.

Τι να κάνετε μετά τη γέννα

 • Αποφύγετε οτιδήποτε κρύο. Μην πίνετε κρύα αφεψήματα, μη μαγειρεμένες τροφές και κρύα ντους
 • Αποφύγετε τον κλιματισμό
 • Να ξεκουράζεστε
 • Να τρώτε υγιεινά και να μην ξεχνάτε να περικλείετε το ψάρι στη διατροφή σας
 • Αν έχετε τη δυνατότητα, παρατείνετε την άδεια εγκυμοσύνης
 • Πίνετε βότανα με σκοπό να αναπληρώσετε τη χαμένη ζωτική ενέργεια, αλλά και να δυναμώσετε τους νεφρούς από την εννιάμηνη εξάντλησή τους,

Μετά τη γέννα, η γυναίκα έχει χάσει αρκετό αίμα. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το αίμα και η ζωτική ενέργεια (qi) συνδέονται καθώς αποτελούν την πηγή ζωής και ενέργειας.  Η απώλεια αίματος όμως οδηγεί και σε απώλεια ζωτικής ενέργειας. Η γυναίκα καθίσταται ευάλωτη στις αρρώστιες για τον λόγο αυτόν. Η οποιαδήποτε φλεγμονή μπορεί να προσβάλλει τους μεσημβρινούς.

Μακροπρόθεσμα η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στους μυς, τις αρθρώσεις και γενικότερα μυοσκελετικά προβλήματα. Όπου υπάρχει πόνος, σημαίνει ότι έχει χαθεί ποσότητα ενέργειας από το σημείο εκείνο. Μια νεαρή μητέρα θα πρέπει να προσέχει ακόμα και το καλοκαίρι και να φυλάγεται.

Συνίσταται οι νεαρές μητέρες να πίνουν βότανα προκειμένου να αναπληρώσουν την ενέργεια και το αίμα που έχουν χάσει. Υπάρχουν συγκεκριμένα βότανα που αποκαθιστούν τη ροή του αίματος και του qi. Είναι σύνηθες οι νεαρές μητέρες να έχουν ψυχολογικές διακυμάνσεις μετά τη γέννα. Πολλές μάλιστα βιώνουν την επιλόχεια κατάθλιψη. Στην περίπτωση αυτή τα βότανα γίνονται πιο επιτακτικά από ποτέ προκειμένου να εξισορροπήσουν τα αισθήματα.

Πώς να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

 1. Αυξήστε τη ροή αίματος στο αναπαραγωγικό σας σύστημα. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, μια ζωή γεμάτη άγχος έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος από τα γεννητικά σας όργανα και να συσσωρεύεται στα χέρια και στα πόδια σας καθώς είστε συνεχώς σε κατάσταση μάχης. Ο βελονιστής σας μπορεί να αποκαταστήσει τη σωστή ροή του αίματος στα όργανά σας και να συμβάλει στην προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη.
 2. Εξισορροπήστε τις ορμόνες σας. Όταν έχουν διαταραχτεί τα επίπεδα των ορμονών που είναι υπεύθυνα για την αναπαραγωγή, η διαδικασία της σύλληψης δυσχεραίνεται. Οι γυναίκες που βιώνουν έντονο στρες παράγουν περισσότερη προλακτίνη που επηρεάζει την ωρίμανση των ωαρίων τους. Ο βελονισμός, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και η υγιεινή διατροφή μπορούν και πάλι να εξισορροπήσουν τις ορμόνες σας.
 3. Βελτιώστε τη συναισθηματική σας υγεία. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το συκώτι και οι πνεύμονες είναι τα όργανα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γονιμότητα της γυναίκας. Το συκώτι συνδέεται με τον θυμό, την απογοήτευση, το στρες και την επιθυμία. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που όταν η γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει έχει συσσωρεύσει Τσι στο συκώτι της. Οι πνεύμονες συνδέονται με τη λύπη, τον θυμό και την αναμονή. Ο βελονισμός, η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν και πάλι να σας βοηθήσουν στην αποκατάσταση ροής της ζωτικής ενέργειας.
 4. Αποφύγετε την υγρασία. Η υγρασία επιβαρύνει το σώμα μας και δημιουργεί μπλοκαρίσματα ενέργειας που εκδηλώνονται ως κύστες και ινομυώματα που δυσχεραίνουν τη σύλληψη. Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, περιορίστε τροφές όπως γάλα, βούτυρο, παγωτό, τυρί, λιπαρά και αλκοόλ. Να αποφεύγετε επίσης τα βρεγμένα ρούχα, την υγρασία και τα υπόγεια.
 5. Να παρακολουθείτε τον κύκλο ωορρηξίας σας. Η θερμοκρασία του σώματός σας σας δείχνει πότε ένα ωάριο έχει ωριμάσει και είναι έτοιμο για γονιμοποίηση.
 6. Σιγουρευτείτε ότι το σώμα σας είναι κατάλληλο για γονιμοποίηση. Αν εξαντλείστε σε δίαιτες και γυμναστική για να έχετε το τέλειο σώμα, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Το σώμα σας πρέπει να φαίνεται υποστηρικτικό, κανονικό σε κιλά και να σφύζει από υγεία. Επομένως όλα με μέτρο.
 7. Μην κάνετε την επιθυμία σας για εγκυμοσύνη εμμονή. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε πόσο θέλουμε ένα μωρό, τόσο πιο απογοητευμένοι νιώθουμε. Αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Στην παραδοσιακή ιατρική, όση περισσότερη επίγνωση έχετε και θετική ενέργεια τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top