ισχιαλγία

Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία είναι μια κατάσταση που προκαλείται από τον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο, είναι το μακρύτερο νεύρο στο σώμα μας, καθώς ενώνει το νωτιαίο μυελό, με τον γλουτό, φτάνει έως το ισχίο και καταλήγει στο πίσω μέρος κάθε ποδιού.

Το κύριο σύμπτωμα της είναι ο πόνος, ο οποίος αντανακλάται κατά μήκος των περιοχών που ενώνει αυτό το νεύρο. Μπορεί να είναι είτε ήπιος, είτε δριμύς, προκαλώντας ακόμα μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών ή στα πόδια.

Ο ερεθισμός του ισχιακού νεύρου μπορεί να προκληθεί από έντονη πίεση των μυών, οι οποίοι είναι πολύ τεντωμένοι, από έναν ογκώδη δίσκο στην οσφυϊκή σπονδυλική στήλη, ο οποίος πιέζει το νεύρο, από μια φλεγμονή, από την κακή στάση του σώματος και από την υπερβολική καταπόνηση στις περιοχές που υπάρχει αυτό το νεύρο.

Ο πόνος της ισχιαλγίας μπορεί να γίνεται αρκετά έντονος και να χειροτερεύει κάθε φορά μετά από ώρα ακινησίας, από την πολύωρη οδήγηση και από την άρση βαρέων αντικειμένων.

Η ισχιαλγία είναι ο πιο συχνός τραυματισμός, καθώς το 40% των ανθρώπων προσβάλλονται από αυτή ή από κάποια μορφή της. Ο πόνος που προκαλείται εξαιτίας της είναι πολλές φορές ένδειξη ύπαρξης κοίλης του δίσκου και χρήζει άμεσης προσοχής και θεραπείας.

Στην δυτική ιατρική το πρόβλημα της ισχιαλγίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες ιατρικές ειδικότητες.

Για παράδειγμα, ο θεραπευτής του μασάζ θα προσπαθήσει να χαλαρώσει του τεντωμένους μυς της πλάτης και του ποδιού με απώτερο σκοπό την ανακούφιση του ισχιακού νεύρου. Ο φυσιοθεραπευτής θα προτείνει ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών και την βελτίωση τους.

Ο χειροπρακτικός θα ευθυγραμμίσει την σπονδυλική στήλη για να ανακουφιστεί το ισχιακό νεύρο. Τέλος, ο ιατρός θα χορηγήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η ισχιαλγία σχετίζεται με το πρόβλημα της κάτω ράχης, της περιοχής, δηλαδή, όπου επηρεάζεται από την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά. Η κατάσταση αυτή διακρίνεται σε διάφορους τύπους ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί.

Για παράδειγμα, η υγρασία και το κρύο που εισβάλλει στα πίσω κανάλια τόσο σε οξείες, όσο και σε χρόνιες καταστάσεις προκαλούν έναν αμβλύ, βαρύ και αντανακλώμενο πόνο, ο οποίος χειροτερεύει με την έκθεση στο κρύο ή στην υγρασία.

Η ισχιαλγία, η οποία αναπτύσσεται εξαιτίας της έλλειψης της ενέργειας qi και του αίματος στην πίσω περιοχή του σώματος, αποτελεί τον δεύτερο τύπο και μπορεί να προκαλέσει, είτε οξείς παθήσεις, είτε χρόνιες, οι οποίες επιδεινώνονται με την ακινησία του σώματος.

Τέλος, η κατάσταση της ισχιαλγίας, η οποία προκαλείται από την ανεπάρκεια των νεφρών έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας χρόνιας κατάστασης, καθώς τα αδύναμα νεφρά δεν μπορούν να ‘θρέψουν’ σωστά την κάτω περιοχή της πλάτης, κάνοντας την επιρρεπής σε τραυματισμούς και δυσλειτουργίες. Ο συγκεκριμένος τύπος πάθησης αναπτύσσεται αργά και επιδεινώνεται από την κούραση.

Ο βελονισμός αποτελεί την πιο κατάλληλη μορφή θεραπείας κατά του προβλήματος της ισχιαλγίας, καθώς είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τόσο την οξεία, όσο και την χρόνια μορφή της.

Καταπολεμά δραστικά τον πόνο, αλλά παράλληλα αποκαθιστά την εκάστοτε αδυναμία, η οποία συμβάλλει στο ισχιακό αυτό πρόβλημα.

Η αποτελεσματική θεραπεία του θα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με τις κατάλληλες ασκήσεις και συμβουλές για την σωστή θέση του σώματος.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top