Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό πέρασμα, το οποίο συνδέει τα οστά με τους συνδέσμους που βρίσκονται στο εσωτερικό του καρπού.

Ο πρωτεύων ρόλος του είναι να προστατεύει το κύριο νεύρο του χεριού και τους τένοντες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το λύγισμα των δαχτύλων. 

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το νεύρο του χεριού δέχεται μεγάλη πίεση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα και τον πόνο, καθώς και την απώλεια δύναμης του χεριού με την πάροδο του χρόνου.

Η πίεση στο νεύρο του χεριού μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Η υπερβολική χρήση, η γυμναστική, οι τραυματισμοί σε αυτή την περιοχή, οι διάφορες συνθήκες υγείας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι καθημερινές δραστηριότητες είναι κάποιες από αυτές τις αιτίες που οδηγούν στην καταπόνηση του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκληθεί από την συμπίεση των νεύρων στον αυχένα και όχι από την στένωση του.

Για παράδειγμα η κακή στάση του σώματος είναι υπεύθυνη για την συμπίεση των νεύρων που διαπερνούν τον βραχίονα και καταλήγουν στον καρπιαίο σωλήνα.

Η δυτική ιατρική συνήθως αντιμετωπίζει το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα με την χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή κορτικοστεροειδών για την μείωση του οιδήματος και με φυσικοθεραπείες για να τεντώσει τους συνδέσμους, ώστε να διατηρηθεί η κινητικότητα και η μυϊκή δύναμη. Τέλος, σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις προτείνει την χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, οι λόγοι, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατάστασης και των συμπτωμάτων της, μπορεί είναι διαφορετικοί σε κάθε άτομο.

Τα όργανα του σώματος τα οποία σχετίζονται συνήθως με τα προβλήματα οστών και μυών είναι το ήπαρ και τα νεφρά.

Θεωρείται ότι τα νεφρά παράγουν τον μυελό και ότι ελέγχουν τα οστά. Επομένως, εάν αυτά υπολειτουργούν ή είναι αδύναμα, το ίδιο θα συμβαίνει και στα οστά.

Από την άλλη, το ήπαρ θεωρείται ότι ελέγχει την κατάσταση των νεύρων. Για αυτό τον λόγο, εάν το συκώτι είναι δυνατό και υγιές, το ίδιο θα συμβαίνει και στα νεύρα(μυς και τένοντες).

Συγκεκριμένα, όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα σε μια άρθρωση, είτε αυτό οφείλεται σε έναν τραυματισμό, είτε σε καταπόνηση της, το σώμα είναι ικανό να ανακτήσει την σωστή λειτουργία της και να θεραπεύσει τους ιστούς από μόνο του.

Σε αυτή την ενέργεια συμβάλει, όμως, η σωστή κυκλοφορία του αίματος και της ενέργειας qi. Εάν αυτές δεν έχουν την σωστή ροή και έχουν παρεμποδιστεί, τότε δεν μπορούν φτάσουν στις διάφορες αρθρώσεις και να τις τροφοδοτήσουν, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται πόνος στην περιοχή αυτή.

Ο βελονισμός καθώς μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, σε περιπτώσεις όπου ευθύνονται τα συγκεκριμένα όργανα για την ανάπτυξη αυτής της κατάστασης, αλλά και να επαναφέρει και να ανακατευθύνει την σωστή ροή του αίματος και της ενέργειας qi στις αρθρώσεις.

Είναι ικανός να αντιμετωπίσει άμεσα τα συμπτώματα πόνου και φλεγμονής, καθώς και να ενισχύσει τα οστά και τους μυς, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικοί τραυματισμοί.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top