νευραλγία τριδύμου

Νευραλγία τριδύμου

Η νευραλγία τριδύμου χαρακτηρίζεται ως μία πολύ ενοχλητική πάθηση, διότι ο πόνος που νιώθουν οι ασθενείς είναι αρκετά μεγάλος και ενοχλητικός. Οι πόνοι που εμφανίζονται στο πρόσωπο (π.χ. πονόδοντος), δεν είναι υποφερτοί από τον ασθενή μιας και δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν χωρίς κάποια ιατρική βοήθεια εκείνη τη στιγμή.

Θεραπείες υπάρχουν πολλές αλλά στο παρακάτω κείμενο θα μάθουμε τι είναι η νευραλγία τριδύμου, ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της πάθησης και ποιες είναι οι μέθοδοι θεραπείας της.

Τι είναι η νευραλγία τριδύμου;

Η συγκεκριμένη πάθηση είναι αυτό που λέει η λέξη. Χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στη περιοχή του ‘’τριδύμου’’ του προσώπου, τα σημεία δηλαδή που από εκεί περνάνε τα τρία βασικά νεύρα του προσώπου μας.

Οι ασθενείς έχουν χαρακτηρίσει τον πόνο ‘’σαν να τους διαπερνάει ηλεκτροπληξία’’ και σύμφωνα με μελέτες, δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά σίγουρα χρειάζεται θεραπεία. Ο πόνος καταλαμβάνει όλο το πρόσωπο (άνω και κάτω γνάθος, μέτωπο, οφθαλμοί, κρόταφοι) αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί λίγα λεπτά και μπορεί να θεραπευτεί.

Αυτή η νόσος εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, ηλικίας 50+ και ειδικά στις γυναίκες.

Επίσης, ο πόνος μπορεί να προκληθεί από τις μικρές καθημερινές μας ασχολίες όπως είναι το μάσημα, η ομιλία, το γέλιο, το ξύρισμα, το βούρτσισμα των δοντιών αλλά και ο καθαρισμός του προσώπου.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιο περιστατικό είχε κρατήσει εβδομάδες, αλλά επίσης μπορεί να υπάρχουν περίοδοι που ο ασθενής να μην εμφανίσει κανένα πρόβλημα και αν μην χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.

Αιτίες της πάθησης

Σύμφωνα με τη Σύγχρονη Ιατρική οι αιτίες αυτής της νόσου δεν είναι κάτι συνηθισμένο μιας και η νευραλγία τριδύμου μπορεί να εμφανιστεί απότομα και σε ανθρώπους που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Μία αιτία είναι η πίεση που λαμβάνει το νεύρο από κάποιο εσωτερικό ή εξωτερικό παράγοντα,  αλλά σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να έχει κάποιο όγκο στο σημείο που δεν γνωρίζει τη παρουσία του.

Επίσης, άλλη μία αιτία που ωστόσο δεν είναι πολύ συνηθισμένη, είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ωστόσο, η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και αν ο ασθενής περάσει μία σοβαρή ασθένεια και έχει μείνει ως ‘’κατάλοιπο’’ της.

Και το γήρας του σώματος χαρακτηρίζεται ως μία από τις κυριότερες αιτίες μιας και η ασθένεια εμφανίζεται  σε μεγαλύτερες ηλικίες όπως προαναφέραμε.

Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι η ασθένεια οφείλεται κυρίως στη δυσλειτουργία του νεύρου και η αιτία μπορεί να είναι κάποια από τις παραπάνω. Μπορεί να εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά έχουν καταγραφεί περιστατικά σε ανθρώπους πολύ μικρότερης ηλικίας, όπως επίσης και σε παιδιά.

 

θεραπείες και λύσεις

Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία από κάποιον ειδικό γιατρό. Ο γιατρός θα σου συνταγογραφήσει μυοχαλαρωτικά χάπια που θα σε βοηθήσουν με το πρόβλημα.

Ωστόσο, πολλοί ασθενείς που ακολουθούν χρόνια θεραπεία, αποκτούν ανοχή στα φάρμακα και δεν τους προσφέρουν κάτι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτή τη περίπτωση ο ασθενής θα χρειαστεί ενέσιμη θεραπεία και μάλιστα πολλοί ασθενείς καταφεύγουν στη πλαστική χειρουργική (μπότοξ) για να χαλαρώσει το νεύρο.

Αν οι παραπάνω λύσεις δεν δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε ο γιατρός θα προτείνει στον ασθενή κάποια λεπτή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε τη μέθοδο του βελονισμού που αποφέρει θαύματα.

Ο βελονισμός και η χρήση του

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει άμεσα τον ασθενή με το πρόβλημα της νευραλγίας τριδύμου, όπως επίσης και σε πολλές άλλες παθήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο βελονισμός βοηθάει πολύ με τα νευρολογικά προβλήματα του οργανισμού μας και προσφέρει μακροχρόνια αποτελέσματα.

Η Σύγχρονη Κινέζικη Ιατρική έχει δηλώσει ότι η νευραλγία τριδύμου έχει δύο πιθανές αιτίες:

Α) Από πιθανό κρύο και αέρα που προκαλεί ένα μπλοκάρισμα στην ‘’ενέργεια Τσι’’ του σώματος μας και δεν αφήνει το αίμα να μεταβολιστεί καλά στα σημεία που το έχουν ανάγκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ξαφνικό πόνο στο πρόσωπο, σπασμούς  στους μυς του προσώπου, συμπτώματα που προκαλούνται από το κρύο και θεραπεύονται με τη ζέστη. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από συνάχι και μπούκωμα στη μύτη. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ‘’ενέργεια Τσι’’ στο διαδίκτυο που μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα.

Β) Άλλη μία αιτία είναι η ανισορροπία που μπορεί να υπάρχει στο στομάχι και στο ήπαρ μας και σχετίζεται με τις διατροφικές μας συνήθειες. Τα συμπτώματα είναι, μία ξαφνική ζέστη στο πρόσωπο χωρίς προφανή λόγο, κόκκινα μάτια συνοδευόμενα από δάκρυα, μία απρόσμενη δίψα και ζαλάδα. Αν αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τρώμε πιο υγιεινά, πολλά από τα προβλήματα που εμφανίζονται στο σώμα μας, θα εξαφανιστούν.

  • Συγκεκριμένα, ο βελονισμός θα βοηθήσει πάρα πολύ στη θεραπεία της πάθησης μιας και στοχεύει κατευθείαν στο σημείο του πόνου και δίνει άμεσες λύσεις. Ο ειδικός βελονιστής θα σου αποδείξει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς και η θεραπεία του βελονισμού θα σου προσφέρει μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της νευραλγίας τριδύμου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top