πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες ή αλλιώς πολυκυστικό ωοθηκικό σύνδρομο(PCOS) είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του ενδοκρινολογικού συστήματος. Επηρεάζει, συνήθως το 10 τοις εκατό των γυναικών κατά την γόνιμη περίοδο της ζωής τους.

Δεν είναι μια ασθένεια, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία πριν από την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Τα συμπτώματα της είναι παρόμοια με άλλες γυναικολογικές καταστάσεις και για αυτόν τον λόγο, η διάγνωση της γίνεται δύσκολα.

Το πολυκυστικό ωοθηκικό σύνδρομο δημιουργεί κάθε μήνα ένα μεγάλο ποσό θυλακίων χωρίς να παράγεται ωάριο. Αυτή η διαταραχή στην ωογένεση αποτελεί συχνή αιτία στειρότητας μεταξύ των γυναικών.

Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών  δεν παρουσιάζει σταθερό κύκλο περιόδου και είναι αρκετές οι φορές που μπορεί να ‘χαθεί’ η περίοδος για μήνες και στην συνέχεια να ακολουθήσει μηνορραγία.

Άλλα συμπτώματα που συνδέονται με τις πολυκυστικές ωοθήκες είναι η ακμή και η υψηλή πίεση αίματος. Το PCOS παράγει επίσης, υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τριχοφυΐας στο πρόσωπο και στο σώμα. Σε ορισμένες γυναίκες παρατηρείται υπερβολική αύξηση βάρους, παρά την άσκηση και την διατροφή, ενώ κάποιες αναπτύσσουν κύστες των ωοθηκών.

Το PCOS δεν αποτελεί συνήθως μια μόνιμη κατάσταση. Από την μία, εμφανίζεται στα κορίτσια που περνούν από την εφηβεία, κατά την προσπάθεια των ωοθηκών να διαμορφώσουν και να σταθεροποιήσουν ένα φυσιολογικό εμμηνορροϊκό κύκλο. Από την άλλη, μπορεί να εμφανιστεί στις γυναίκες που διανύουν την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης.

Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που συνδέεται με τις πολυκυστικές ωοθήκες είναι η άνοδος στην υψηλή δραστηριότητα των μυϊκών νεύρων. Αυτή η διαδικασία συγκρατεί τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και υψηλής πίεσης αίματος. Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν δύο από τις κύριες αιτίες εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Αρκετές γυναίκες, οι οποίες φέρουν το πολυκυστικό ωοθηκικό σύνδρομο έχουν καταφύγει στην λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του. Αυτά τα φάρμακα αν και είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά, δημιουργούν ορισμένες ενοχλητικές παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετό, δυσφορία, διάρροια και κούραση. Για αυτόν τον λόγο, πολλές από αυτές αποφασίζουν να δοκιμάσουν την εναλλακτική ιατρική.

Ο βελονισμός είναι η τέλεια επιλογή εναλλακτικής θεραπείας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που δημιουργούν οι πολυκυστικές ωοθήκες. Μπορεί εύκολα να βοηθήσει τις γυναίκες να διαχειρίζονται τις περιόδους τους και να ρυθμίσει εκ νέου τον εμμηνορροϊκό κύκλο τους. Είναι το φάρμακο για την  αντιμετώπιση και εξάλειψη των πονοκεφάλων, ενώ παράλληλα βελτιώνει την διάθεση.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό κατά του PCOS, οι βελόνες τοποθετούνται κατά μήκος των μεσημβρινών που συσχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τονώσει τα όργανα, να βελτιώσει την ροή του αίματος, να σταθεροποιήσει τα επίπεδα των ορμονών και να προωθήσει την σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ο βελονισμός μπορεί επιτυχώς να αντιμετωπίσει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς είναι μια ανώδυνη μέθοδος θεραπείας, η οποία δεν προκαλεί παρενέργειες στον οργανισμό. Είναι σε θέση να το διαχειριστεί καταλλήλως, ώστε να βελτιώσει την υγεία των ασθενών, εξασφαλίζοντας τους μια ποιοτική ζωή.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top