Συναισθήματα

Συναισθήματα και όργανα

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική τα συναισθήματα παίζουν σπουδαίο ρόλο. Ο βελονιστής σας θα λάβει όλο το ιστορικό σας, προκειμένου να εντοπίσει τις συναισθηματικές διακυμάνσεις στην πορεία της ζωή σας.Κάθε συναίσθημα συνδέεται και  με ένα όργανο. Επομένως είναι πολύ σημαντικό τα συναισθήματα που σας διακατέχουν στο σύνολό τους να είναι θετικά.

Είναι η φύση του ανθρώπου να έχει αισθήματα. Καθημερινά διάφορα αισθήματα μας κατακλύζουν: χαρά, αγάπη, θυμός, λύπη. Όταν όμως ένα αρνητικό συναίσθημα παραμένει για καιρό και συνεχώς διογκώνεται, τότε είναι που αρχίζει το πρόβλημα.

Στην περίπτωση αυτή επηρεάζεται ο οργανισμός και έρχεται η ασθένεια. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική σημειώνει ότι, αν αποκατασταθεί η ανισορροπία στο όργανο που πάσχει, θα αποκατασταθεί και το αίσθημα. Βέβαια υπογραμμίζει ότι δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα σε κάποιο όργανο που προκαλεί συναισθηματική αναστάτωση, αλλά και το αντίστροφο. Ότι αν δηλαδή τα συναισθήματα ισορροπήσουν ξανά, τότε το όργανο θα αρχίσει πάλι να λειτουργεί κανονικά.

Αν για παράδειγμα κάποιος υποφέρει από ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, κόκκινα μάτια και αϋπνίες, τότε έχει ενεργειακή δυσλειτουργία στο συκώτι.  Στην περίπτωση αυτή τα βότανα και ο βελονισμός μπορούν να δώσουν τη λύση. Το συκώτι βρίσκει πάλι την ισορροπία του, οι ημικρανίες παύουν,  το άτομο κοιμάται καλύτερα και το έντερό του λειτουργεί ξανά κανονικά.

Αν όμως το άτομο καθημερινά εκτίθεται σε ένα περιβάλλον όπου γεμίζει θυμό και νεύρα, τότε θα υποτροπιάσει πάλι. Γι’ αυτόν τον λόγο ο βελονιστής θα του κάνει πολλές ερωτήσεις για να διαγνώσει τις ακριβές αιτίες του προβλήματος, ώστε όταν εξαλειφθεί το πρόβλημα, να έχει αποκατασταθεί και τα περιβάλλον που το δημιουργεί.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική δεν αντιμετωπίζει τα πάντα γραμμικά αλλά κυκλικά. Δεν είναι πάντα ξεκάθαρη η αιτία που προκαλεί το σύμπτωμα. Για παράδειγμα, αν βγω στο κρύο με λίγα ρούχα, υπάρχει περίπτωση να κρυώσω, και αν κρυώσω θα έχω καταρροή, πόνο στα κόκαλα και βήχα. Εδώ πρόκειται για γραμμική εξέλιξη. Στην περίπτωση όμως που μιλάμε για συναισθήματα τα πράγματα αλλάζουν.

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική τα πάντα στηρίζονται στην ισορροπία και στη ροή. Αν τα συναισθήματα δεν εκφράζονται, τότε συσσωρεύονται μπλοκάροντας τα κανάλια ενέργειας  και οδηγώντας σε ασθένεια. Η ασθένεια η οποία εκδηλώνεται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι ο θεραπευτής που θα βρει τον τρόπο. Όταν τα αισθήματα εκφραστούν, τότε η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί.

Η μακροχρόνια συσσώρευση συναισθημάτων οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες, αυτοάνοσα, καρκίνο. Όταν τα αισθήματα δεν βρίσκουν διόδους να εκφραστούν τότε οδηγούν σε ασθένεια, δυσαρμονία και εκδηλώνονται ως αρρώστια. Είναι λοιπόν μεγάλης σημασίας να έχετε έναν ισορροπημένο ψυχικό κόσμο και να εκφράζεστε πάντα χωρίς να φιμώνετε αυτά που αισθάνεστε.

Ας δούμε πώς συνδέονται τα όργανα με τα συναισθήματα:

Πίνακας Περιεχομένων

Καρδιά

Η καρδιά συνδέεται με τη χαρά. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία της τότε εκδηλώνεται έλλειψη ενθουσιασμού, ανησυχία, κατάθλιψη, αϋπνία, απόγνωση, σύγχυση, στρες, ευερεθιστότητα. Η λειτουργία που επιτελεί ως όργανο είναι να στέλνει το αίμα στα αγγεία, να διασφαλίζει ομαλό παλμό και να συντηρεί τη ζωντάνια και το πνεύμα. Συνδέεται με τη γλώσσα και τις αρτηρίες. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία του οργάνου τότε παρουσιάζονται αϋπνία, παλμοί, ακανόνιστος ρυθμός, πολλά όνειρα, φτωχή μνήμη, ζαλάδα, αναίτια εφίδρωση.

Σπλήνας

Ο σπλήνας συνδέεται με την ανησυχία και την υπερανάλυση.  Όταν διαταράσσεται η ισορροπία της τότε το άτομο δεν μπορεί εύκολα να αποφασίσει και σκέφτεται παραπάνω από το φυσιολογικό. Η λειτουργία που επιτελεί ως όργανο είναι εκείνη της πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό του αίματος και της ζωτικής ενέργειας (qi), συγκρατεί το αίμα στα αγγεία, επηρεάζει τους μυς, το στόμα, τα χείλη, συσχετίζεται με τη σκέψη, τη μελέτη, τη μνήμη. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία του οργάνου τότε παρουσιάζονται κόπωση, βλέννα, κακή πέψη, διάρροια, αδυναμία μυών, χλωμά χείλη, εύκολο μελάνιασμα, διάφορες αιμορραγικές καταστάσεις, κοιλιακή διάταση, αυξημένη ροή αίματος κατά την περίοδο.

Νεφροί

Οι νεφροί συνδέονται με το φόβο. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία τους τότε εκδηλώνονται φόβος, απώλεια σκοπού, ανασφάλεια, απομόνωση. Η λειτουργία που επιτελούν ως όργανο είναι εκείνη της αναπαραγωγής, ανάπτυξης και ωρίμανσης, και συνδέονται με τους πνεύμονες ως προς το στοιχείο του νερού, με τον μεταβολισμό και την αναπνοή, ενώ είναι υπεύθυνα για τα οστά, τα δόντια, την ακοή και το τριχωτό της κεφαλής.

Όταν διαταράσσεται η ισορροπία του οργάνου τότε παρουσιάζονται συχνή ούρηση, ακράτεια, ίλιγγος, νυχτερινή εφίδρωση, ξηροστομία, κακή μνήμη, πόνος στη μέση, αδυναμία στα γόνατα, εμβοές, τριχόπτωση, τα μαλλιά γκριζάρουν από αρκετά νωρίς, οστεοπόρωση και μειωμένη ερωτική διάθεση.

Συκώτι

Το συκώτι συνδέεται με τον θυμό. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία του τότε εκδηλώνεται κυκλοθυμία, θυμός, απογοήτευση, ευερεθιστότητα, πικρία. Η λειτουργία που επιτελεί ως όργανο είναι να αποθηκεύει το αίμα και να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Αίματος και του qi σε όλο το σώμα. Επίσης ρυθμίζει τη χολή και συνδέεται με τους τένοντες, τα νύχια και τα μάτια.

Όταν διαταράσσεται η ισορροπία του οργάνου τότε παρουσιάζονται πόνος στον θώρακα, πικρή γεύση στο στόμα, ζαλάδα, εμβοές, προβλήματα στην περίοδο, πονοκέφαλοι – ημικρανίες, τενοντίτιδα, ναυτία, τάση για εμετό, αναστεναγμοί, πρήξιμο στο στήθος, φαγούρα στα γεννητικά όργανα, θολή όραση, ξηρό δέρμα και μαλλιά.

Οι ανισορροπίες στα όργανα μπορούν επίσης να λειτουργούν συνδυαστικά:

Καρδιά και νεφρά

Αν κάποιος μετακινείται πολύ εύκολα από την υπερβολική χαρά στην υπερβολική λύπη, τότε υποφέρει από ανισορροπία στην καρδιά και στα νεφρά. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται αϋπνία, ανήσυχος ύπνος, παλμοί και ζαλάδα.

Συκώτι και πνεύμονες

Αν κάποιος είναι αρκετά κυκλοθυμικός και μετακινείται ανάμεσα στον θυμό και στη λύπη, τότε έχει ανισορροπία ανάμεσα στο συκώτι και στους πνεύμονες, και εκδηλώνει αναπνευστικά προβλήματα, ευερεθιστότητα του εντέρου και ξύπνημα λίγο πριν τα ξημερώματα.

Συκώτι

Αν κάποιος βιώνει θυμό που εσωτερικεύεται σε κατάθλιψη, κατάσταση συχνή σε γυναίκες, υπάρχει ανισορροπία στο συκώτι. Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι επώδυνες κράμπες κατά την έμμηνο ρύση, εμετός και ναυτία.

Σπλήνα

Η υπερανάλυση και η υπερβολική σκέψη οφείλονται σε ανισορροπία στη σπλήνα και εκδηλώνονται συμπτώματα όπως μειωμένη όρεξη, διάρροια, κούραση, εξάντληση, μελανιές και αιμορραγικές καταστάσεις.

Νεφροί

Κάποιες φορές η κατάθλιψη εκδηλώνεται με κρίσεις πανικού. Ο πανικός στη βάση του έχει τον φόβο. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναζητηθεί πρόβλημα στα νεφρά. Το αντιλαμβανόμαστε από αλλαγές στην ούρηση, πόνο στη μέση και αδυναμία, εμβοές, κακή πέψη και διάρροια.

Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει και η καθημερινότητά μας έχει γεμίσει άγχος. Δεν υπάρχει λόγος να υπομένουμε μια κακή σχέση, μια εξοντωτική δουλειά, ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον.

Ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα εξειδικευμένο στις ανάγκες σας πρόγραμμα διατροφής και θα σας προτρέψει σε συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωή σας. Η ζωή είναι ένα υπέροχο ταξίδι που όλοι μοιραζόμαστε, ένα ταξίδι που αν βιωθεί με συνειδητότητα και σοφία, καταλήγει αρμονικό και γεμάτο ευτυχία.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top